Followers

Wednesday, December 15, 2010

NEWBORN BABY

ALHAMDULILLAH..

BABY dah slamat dilahirkan..

  • neutral delivery
  • born on 14 DEC 2010 (besday mama 13DEC)
  • 2.95kg
  • baby girl
  • born in HSI,jb



Alkisah...untuk thread entry kali ni...mama khaskan untuk baby tercinta..pengubat cinta hati mama papa..SEMOGA SEMUA CORETAN INI MENJADI TATAPAN & INGATAN baby supaya sentiasa mengingati asal usul kita.walau dimana kita berada.walau tinggi kejayaan kita.walau mewahnya hidup kita.anakku tetaplah berpegang pada asal kejadian kita...igatlah betapa sayangnya mama papa pada baby.selamanya...


sebenarnya EDD baby yg mama papa namakan DANISHA ZULAIKHA yg membawa erti "kebijaksanaan kecantikkan" should be on dec07'2010.. ntah macam mana si kecik ni suka sangat stay over dalam tummy mama til ter' over due sampai nak 2weeks...finally mama kena menyerah diri ke hospital untul precaution action..hehehe... sebelum g nyerah diri mama dah tau dah..time pantag nnt xleh nak mamam macam2.so dengan berbesar hati mama ajak papa singgah mamam mee goreng mamak dulu..hheh

sampai kat HSI mama slumber je berjalan g labor room..sampai orang2 kat situ looking odd at me..cam xcaya je mama dah overdue..coz mama leh segar berjalan kaki sendiri tnpa bantuan wheel chair..haahha...

bila docter dah check laluan servics..(alahai kena seluk dgn doc lelaki..) baru 1cm..aduyaiii...lama

ag, mama siap kena sound lagi awat xmai hopital awal2...mama jawab la...doc yg follow kes

mama suh datang date yg dia bagi, sampai dorng kena contact ketua doct untk trima mama kat

labor room..huh~ bila dah settle kes seluk2 mama kena warded.(dis time papa give mama option

4choosing 2nd class) boleh r.. nk g private xdapat kan ( coz my previous record @ preterm baby at

HSI )..so kena la deposit RM250..ni kira dapat bilik yg ada aircond n 4bed/room lew..besh gak coz

HSI kan agak baru..environment sesedap rasa secukup selera r..ehehh. bila sampai je katil mama

tengok aunty2 ( kira mama de younger @ dat time) semua dah sarat marat kes dah xlarat nk

bergerak n dah 2-3hari warded...mama pun baring lew sambil slumber main2 hp (3G kat

papa) ..dah masuk ward dalm 8pm...dah mama paksa mata suh tido..xlena2 gaks..huhuh, mama

jalan2 kat tingkap tengok luar..nampak JUSCO TEBRAU..alahai beshnya if dapat shopping

ag..heheh, dah boring jenguk2 luar tingkap mama baring lagi,,jeng-jeng-jeng...skali trasa macam ada

benda kuar dari ehem2 ni...g check kat toilet..wah! baru ku tau..dah kuar tanda ( turun darah) cikit2

tapi xsakit...turus panggil nurse yg incharge...(kena seluk lagi) dah 3cm..mama pun d arahkan tukar

uniform coz dh nak kena tolak ke labor room ag..ahahah..jiran2 sebelah katil mama pelik2 je..mama baru masuk dah nk bersalin ker?? tapi mama sehat2 je...

masuk labor room around 11pm..tggu papa sampai untuk teman kamar ( kat HSI en. suami boleh ikut masuk labor room) dalam 11.30pm pastu doct check laluan lagi..baru 3cm..tggu til 12am doct pecahkan air ketuban @ waterbag mama...tggu sakit bebetul nk bersalin till 4.30am baru la..doc n assistant segala bagai tolong mama untuk push baby nisha kuar...tapi si kecik ni syiioook sangat dlm peyot xmo kuar...til mama kena marah2 pasal dh macam xlarat nk push..push..pushh~ takot baby lemas + terminum air ketuban + terbelit tali pusat..dat time oxigen n injection pun dah xrasa lagi...yg mama ingat mama nk push kuat2 till baby nisha slamat lahir...yg terharunya dat time saing2 mama ada la 3-4 orng yg nk deliver baby...smua dah slamat meneran tinngal mama yg xsettle lagi..so doct2 yg dh slesai kes, berkumpul kat bilik mama keliling smua support mama suh push~push~push~ ( papa dat time takot sanagt coz muka mama dh pucat sangat..n mama xlarat dah) untk bantu mama doct terpaksa ''gunting" aduyai...again...huhuhuh...den baru mama push sukuat hati hingga lahirla permata jantung hati mama papa "DANISHA ZULAIKHA BT M.ZULKIFLEE @ 14DEC2010 @ 5.20am" ALHAMDULILLAH... s usual..ikut procedure doc kena tunjuk baby kita n suh patient see n declare baby girl @ boy..pastu baby dibawa kuar untk dibersihkan n suami dipanggil untk mengazan @ iqomah kan baby...dat time airmata syukur mengalir di pipi mama..dengar baby mama nangis2 bila dibersihkan..n mama seram2 sejokk...takot nk kena 'JAHIT" (perkara yg ditakoti perempuan yg melahirkan) heheh...lucky dis time bila di bius tu berkesan n xrasa sakit macam arwah baby danish dulu ( akan mama ceritakan bila ada kekuatan ~ AL-FATIHAH ). bila jarum di cucuk terasa gakk...n bila benang di tarik...alahai ngeri..even xsakit pun...ni la pengalaman berharga mama dedikasikan untuk anak2 mama n suami mama n para suami di luar sana hargailah isteri yg terlalu tinggi pengorbananya untuk memberikan harta yang paling berharga yg mana xtermampu sang suami nak menilainya walau berjuta harta yang ada..

selesai je sessi jahitan mama..baby danisha di berikan pada mama..once again, golden time mama bila baby danisha dapat mama susukan even not so easy for 1st time mum...mama usahakan juga dengan doa n tawakal baby danisha dapat juga susu badan mama ( colostrum yg amat penting juga dapat menyelamatkan berjuta nyawa ) pas dlam stegah jam susukan baby nisha..mama ni tolak masuk bilik sambil memeluk baby nisha yg diletakkan disebelah dada mama..besh sangat rasa baby nisha meruit2, mama peluk takot baby nisha kesejukkan..sampai ward dah dalam 6.30am..mama tenung je wajah kesayangan mama papa.setiap inch tubuh kecil baby nisha mama ulit2 usap2..alhamdulillah sempurna physicalnya...( semua mama akan buat perkara yg sama untk memastikan anak2ya cukup sifat =p ) bila dah jam 7.30am nurse btau suh susukan baby lagi.. n siap2 nak kena "seluk" lagi coz nk makesure xde darah beku o apa2 ketulan tertinggal time deliver tadi... n nk check jahitan juga...nurse pesan kat mama yg baru sangat deliver baby ( jiran2 sebilik dah dari siang semalamnya deliver ) if larat n boleh bangun berjalan nk g check tut" nnt time tengahari @ waktu melawat dah boleh call papa minta jempu balik...bila dengar boleh balik..mama yg melayang2 badan ni turus rasa segar (even kena masuk air 2bottle ) heehhe... akhirnya pada 14dec2010 jam 12.30pm mama pun berangkat pulang bersama2 baby danisha..besssh sangat dat time....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...