Followers

Friday, April 29, 2011

~UPDATE~
29APRIL2011
FOUND MY milk booster again:~
introduce :-
1)longan kurma season f&n (edisi air sejuk)
2)red dates longan incomix (edisi air panas)

Thursday, April 28, 2011

Danisha Zulaikha 4m16d


harini merupakan hari checkup myprincess danisha zulaikha yang ke 4 di klinik kerajaan..ni merupakan routine checkup yang perlu dilakukan bilamana anda mendaftarkan anak2 anda diklinik2/hospital kerajaan.appointment 9am..sampai klinik 9.15am~negnegeggegeeehh..nak kata jalan jam, jarak klinik dgn rumah 5minit je sampai.hehehe...dlam perjalan,mama tengok muka princess masam..macam takot2 je..biasenya bila g previous checkup mesti kena inject~apalagi menjerit la diaaaaaaaaaaaaa...kecian anak mama...tapi harini???
sampai je klinik mama amik no. tunggu turn xsampai 10minit dah naik no. ni...(mama harini berdua je dgn princess~xde yg teman).wah,bagus r..cepat dh system ni..rupanya memang harini n time ni dah d setkan untuk yang dah booking masa last checkup.so, perkara biasa ialah..timbang baby,alhamdulillah, princess mama xlew bambam sangat tp most important princess mama sehat.kan?kan? pas timbang tggu turn nak checkup lain2 plak..pun xsampai 10minit dah dipanggil..jeng,jeng,jeng....muka princess takot je, skali nurse dalam tu cakap "alala comey2 nyer dia...jangan takot yer harini xde inject apa2..baby boleh rehat" wah~terus princess senyum2..macam paham je si kecik mama ni...heheh, slesai checkup..(princess sehat n perkembangan usia-berat-mental,physical development semua normal...alhamdulilllah...mama dibagi date next checkup...31may2011~see yaaaaa

Wednesday, April 27, 2011

bila mama~papa berDATING

dah lama rasanya mama papa nak plan nak dating nak overnite nak latenite nak kasi disable our curfew ni..ehhehe..opss~jangan salah anggap yer...ni bukan kes tak sayang anak..tp kes nak kasi hangat hubungan suami ister~hehehe. so nak dijadikan cerita our princess danisha yang kiut miut tu pun mama serahkan dalam jagaan atok n oma..dengan berat hati mama papa pun gerak keluar..jam menunjukkan near to 9pm lorh..alahai..xmo lewat2 sangat..nanti abis lewat gak,papa pn kerja esok pagi..princess kecian lama2 tu..time nak gerak tu dah kiss-kiss princess(muka princess nampak sedih je,alahai).
kemana ek mama papa nak g.. so far at jb ni bukan lew banyak tempak nak hang over pun..lagi2 bagi kaum ibu macam mama ni sangatlah xmanis if nak ke club..or lepak2 di kawasan yg sewaktu dengannya...afterwhile, we decide to have our precious time kat redbox je (tempat ni dulu our 2nd home..untk entertaint client)..d jb baru ada 2je redbox..1)redbox plangi 2)redbox jusco city...we preffer kat plangi coz kat jusco xbesh la (bagi mama papa la).
sampai je jam dah nak 9.30pm, sempat singgah cold storage jap..(nak cari dehumidifier lorh...cian mr.matrix mama, bau smacam je dah 2-3 hari ni)..pastu trus naik atas..ehh.ehh.ehh, dah lain layout design la..n staff skang more friendly..hehehe, mama pun register den trus ke our romantic k-rom, betul2 depan buffet punya tempat (buffet time 9-10pm) n before start sumbangkan lagu2 ni..mama papa pun melantak dulu..hehehe.as usual redbox min hr kena la 3hrs ya...so mama papa pun beraksi from 9.30pm-12.30am,(xler straight melalak je..hehe) samapai la cukup time kami pun checout..eh-nanti-nanti..nak share ni..dat nite mama join game apa ntah nama nya..belasah je la..suka2 kata 1of de staff tu..game kena teka no.dadu(edisi game zaman p.ramli~hehehe)..ada 50biji dadu, pastu ditutup n digongang2 den kena tekan total no.dadu yg nampak tu (paham ke mama cakap pe??? yer kan je ek) so...kita tengok siapa yang kena>>>>ahhahah,mama memang xreti la benda2 gni..buka kaki casino segala pun (edisi penafian xsuka math) memang jawapan mama ke longkang..hahah,kalah lew mama..xyah la tunggu lama angkat kaki je masuk bilik sambung sumbang lagu ek...ehhehe,
overoll malam tu sanagtla besh..(edisi malam jumaat~xmo pikir apa2 yer). yang xbeshnya bila kami lupa "mana mr.matrix mama parking" ek? ahhhh sudah, dh td kelam kabut naik..pastu xtgok kat basement mana park..duk tanya security kat parking pun dorang xtau(edisi pemalas nak tolong customer).hahah, mama papa duk la keliling basement1>2>3 cari mr.matris tu..dah la parking ticket rm3 dah dibayar..ni kena out 15mint je..lebih kena byar lagi..punya la pusing cari ...rupa2 mr.matrix betul2 ada kat area yg security tu jaga..ceh~hampeh!.kena bayar lagi pulak tu..papa pun panas hati dgn si pemalas tu, siap brenti depan dorang n hon2...(mama dah amik nama dorang..siap2 nak complaint kat management)...lega rasanyer sudah ketemu mr.matrix mama,ending kami pun pulang ke rumah...
sampai umah mandi2 terus angkat princess nisha masuk bilik...rupanya dia mrajuk xdibawa jalan..hahha, nangis punyalah kuat bila nampak je muka mama papa..takut papal, siap ngamuk2 lagi si kecik ni...last2 mama dodoi2 peluk2 manja2kan barula reda..(edisi dah pandai nak perhatian wahai anakku)..sampai mama papa tertido....muaaaaaaaaah~caaaayang anak mama

Sunday, April 17, 2011

aksi si manjaku ~princess danisha~

bila dah makin besar princess mama ni macam teletah plak..tp dis moment yang paling besh kan..bila anak2 kecil sudah panai membalas senyum..pandai nak mintak dokong, nak ajak bermain,nak tarik2 segala benda yg depan mata, mahukan diberi perhatian, pandai nak masuk mulut apa yang dipegang n etc...ni la aksi manjaku princess danisha yang slalu hiburkan hati mama..muaaaaaaaaaaaaaaaaaah~
alahai lidah tu..



nampak gaya mama kena beli baju baru lagi la ni..

dalam kreta pun boleh ya.


pandai nak explore muka mama yaa...





adussh...jari tu, semua nk masuk mulut yer"


tengok tu bila bawa jalan, berangan je..hhehe

pandai posing yer manja.

tarik kain buai pulak dah...bijak tul..




basah mittens tau..





ehhehe..alahai manja mama



tengok tu dah start "ber' raspberries"

My MILK BOOSTER

~mama plan nak kasi princess my only breastmilk (BM)for her first month tau...so, mama kena usaha how to make more milk ya...bukan senang nak maintain susu badan untuk sentiasa ada n banyak..(for me lorh) coz banyak factor yg mempenagruhi..cara pemakanan,lifestyle,mood,family n support..n so on,mama nak sangat boleh bagi princess breasmilk til 2yrs~angan2 kena kuat ya=) so mama kena ada milk booster, even ada rumusan yang boleh support penhasilan BM tapi tekak mama dah xlalu nak hadap semua ni..dari pregnant lagi kan dh hadap ANNUM MATERNA , ENFA MAMA..SOYMILK, sampai sekarang ni bila mr.hubby sound nak belikan mama jawab "xperla dah rasa termuak2 sangat ni..bau susu lekat lagi kat tekak" (EDISI mama memang xsuka susu - original flavor..uuueweeeuk) so masa g Fabulous Mom dat day sempak grab trial pack JOY ANGEL TEA untuk mama try tengok test sesuai x,dengan mama...

my milk booster


rupa joy angel tea (proses rendaman)



masukkan dalm freezer (edisi xreti minum air panas)


cara minum milk booster (freestyle @burok benor)bukan senang nak telan aroma n rasa ala2 jamu ni..heheeh (time 1st trial je,now dah sopan dah kaedan minumannyer..ehhe)


perbarisan EBM ku,diketuai oleh mr.avent,diakhiri oleh mr. jingle jungle =)


(hasil 2hari tenusu kat umah mak @ thanks mr.milk booster,adalah increase ckit hasilnya=) )

Friday, April 15, 2011

Fabolous moms ~edisi shopping~

Hot issue ~ when malaysia banned BPA feeding bottle for infant...huhuh, sesungguhnya b4 dis issue dah memang mama make sure yg segala bagai accessory feeding myprincess made from BPA FREE.. (BPA FREE issue will update later ya..)

tapi apakan daya ada juga yg terlepas pandang..jadi mama usahakan untuk memujuk papa n explain bout dis matter clearly untuk exchange all type dat not BPA FREE..huhuh, so conclusionnya dapatla mr.hubby paham n support untuk tukar ( dis time lebih kepada mood nak beli barang baru~ehehheh) so, we went to Fabulous mom (FM) yg mama sayangi (actually nak order online je) tp bila check harga online vs. offline same je..so better g outlet FM yg ada kat area JB ni... dapat bertentang mata n membelek2 segala yang ada...hehhe


yang sebenarnya xde apa pun nak dibeli juz nak beli storage bottle yg harga ok n BPA FREE ni je=) (edisi lum mampu nak beli milk storage yg mewah2 mcm moms lain like avent,mam, etc)


nak tau details n pricing click here


mama juga sangat mau dianugerahkan susu badan yang banyak n untuk tahap mencapai MASTER dalam

UNIVERSITY PENYUSUAN SUSU IBU..

so now lagi 2month nak dapatkan DIPLOMA bagi susu badan untuk princess (hanya susu badan untuk 6bulan pertama). n mama sangat2 perluka milk booster.but ni 1st time mama nak try n error ..dah puas belek2 milk booster yg ada kat rack FM,mama pun decide nak try JOY ANGLE TEA (edisi nak upgrade hasil tenusu) dengan tenang n bersahaja mama request kat Mr.hubby " nk yang ni" mr.hubby pun jawab "amiklah..tp ni tea.can u hah?" oppps~ tea ker? ada yg capsule x? ada lorh...tp skali makan kena telan 5biji..opps~dis time nk nekad je blasah tea tu..kononya boleh telan (edisi ~mama xminum air panas laaa).inilah hasil shopping mama (beli trial pack).before dis mama juz jadikan susu yg dalam kotak tu (mestila yg ada flavor tau) untuk milk booster mama.memang ada kesan yg memberangsangkan but i want more..more deserve more (bukan tamak tau..)


untuk memastikan mama fully loaded dgn segala ilmu dr alam penyusuan once again mama request mr.hubby "dear..dear..nak ni.. buku "panduan penyusuan susu ibu bagi ibu yang berkerjaya"bagus tau,mcam2 info ada" jawab mr.hubby "ambikla, tp kena baca ya.." sambil berlalu membawa princess tgok2 toys yg ada dlm FM tu..yeaaaaaaaah` dah dapat 3items ni dah boleh balik...~alhamdulilah



mr.hubby with princess selesai shopping @ FM

Wednesday, April 13, 2011

Jalan-jalan Bangi~Kuala Lipis~Cameron Highland~KL (PART 3)

26march-27march2011 (Saturday)
harini adalah wedding cousin belah papa yg d KL, So kami pun checkout tgahari cun-cun time orang nak bersanding pastu duk kat umah pengantin kejap je..coz ada plan lain ~ yaaaaaaaaaaaaaeah nak naik CAMERON HIGHLAND (CH) yer...beshnya.mama berangan ni..mesti besh kan kat sana sejuk je nnt...
masa on the way ke CH, princess dh tertido dlm keta so, mama papa boleh la kepohchi ckit kan..kira macm excited sangat tu..ehehh ( 1st time naik CH ), time otw tu kira sangat2 bseh dpat lihat keindahan alam..rasa macm dh jauh sangat berjhalan..n semakin dekat CH semakin terasa udara n bau2 bukit2 tu..nikmatnya, dapat juga mengintai2 environment orang asli CH yg semakin modern ..,rumah pun dey ouls dah guna solar power n cantik2 rumahnya...dapat juga melihat tahap kerajinan mereka..bila tersrempak dgn mereka yg sedang mencari hasil hutan =)
for sure for myprincess mama dh book hotel awal2 lagi coz g time weekend kan, so nak la yang located area betul2 kat town dia n easy to move ( edisi nak shoppinG )..so mama say a bucket of thanks t0
CUTI.COM yg menjadi medium memudahkan mama ya...pilihan hati mama ialah ROSA PASSADENA HOTEL coz hotel ni located kat Brinchang n mestilah pasal ad minibar dlm room ya.
NIGTH AT BRINCHANG @ CAMERON HIGLAND
saturday nite..ada nite market here tau..so memang Juz in time lew kan...boleh r outing malam n cari la apa2 yg nak kan..princess pun kena ikut skali n kena make sure yg princess ni dah di pakaikan double triple baju yang boleh wat rasa warm n xkesejukkan..malam at CH memang dingin tau, angin sepoi2 bahasa je malam tu, n kat nite market tu memang la crowded..dah nama pun market kan..n kat situ if nak beli sourvenir pun besh.boleh bargain ya...mama papa n princess xleh lama2 sangat kat luar cian princess nnt kesejukkan...alahai anak mama yuk balik bilik yer (edisi dah selesai shooping).ehh..before dat kitorang p dinner jap..tp bukan di hotel yer..d restaurant biasa je..heheh.sampai hotol room,terus k.o kepenatan...suasana kat luar tenang je..angin sepoi-sepoi je..dingin..alahai romantic nyer..terus lah merehatkan badan di atas per aduan kami..(edisi tido bertiga atas katil).goodnite semua.zzzzzzZZZZZzzz..ZzZzzZZZz
~goodmorning~pagini ada free buffet breakfast,tapi mama xdapat turun (penyebabnya so secret ya...private n confidential) so, papa turun lonely la p mamam kat bawah,mama n princess tunggu kat bilik yer..(edisi golek2 sambil makan buah strawberry).dah nak time checkout mama pun siap2 kemas n packing barang2 siapkan princess nisha untuk c/o (edisi continue trip ke Kuala Lumpur.

Jalan-jalan Bangi~Kuala Lipis~Cameron Highland~KL (PART 2)


25MARCH2011 (Thursday) & 26MARCH2011 (Friday)


Bangi~Kuala Lipis (KL)

dari bangi nak ke KP adalah dlm 3hrs. dis time papa drive mr.matrix so xde lew rasa letih sangat coz my matrix tu mr. auto.hehehh..actually dis is our 1st time trip to KP, kira main redah je jalan ni,berpandukan mr.GPS yg dlam nokia C6-01 yg kekadang hilang arah,heheh...dlam try n error tu kira terer gak la.leh sampai jugak k KL, even terasa sgt jauh perjalanan..nasiblah princess xngamuk =).

actually kami sampai awal coz mewakilkan adikbradik laen yg xdpat datang n rewang2 ckit2..(mama terkecuali yer - jaga princess) kira dat day tu sampai je terus g umah pengantin n malam tu baru check in hotel~xleh nak stay over umah pengantin coz ramai tamu..n princess cepat merimas bila sesak2 ni..



punya pusing nak cari hotel kat KP yg ada mini fridge dlm room, ada yg ensuite smua tu tapi rate tinggi sangat coz we plan to stay over for 3D2N , so atlast we juz go to KUALA LIPIS VALLEY (hotel umno) yg memang smua room xde mini bar but papa dah request nk tumpang fridge kat cafe for my precious ebm tau..(ni la condition starting from now n so on bila dah ada baby).kira bila mama buat stock ebm princess papa kan send to cafe lew..n sangat2 perlu untuk kasi frooze chiller n ice packs coz de next day nak travel lagi..so kena sangat semua tu.=)



princess kepenatan..terus lepak dalam hotel



review mama about LIPIS VALLEY INN :


  1. overoll ok..but de frontdesk staff should be more friendly lew..

  2. carpet kat lobby smelly ckit..huhuh

  3. not really comfortable coz xde cctv, n bila at high floor room rasa seram sunyi sepi

  4. bathroom quite ok, but need to refurbish

Jalan-jalan Bangi~Kuala Lipis~Cameron Highland~KL (PART 1)

24 MARCH 2011
Harini sepatutnya hari checkup princess danisha kat klinik kesehatan keluarga, appoinment 9am..however mama saja lewat2 kuar umah..dah nk 10am bru sampai klinik..skali dorang dh buat system baru daa..datang kena ngam2 jam appoinment~ehhehe, so mama kena tggu semua case settle baru mama bleh checkup..mak aiieh' lama tu...dah la slow..hahah, pastu dat day mama papa memang plan after checkup princess nak terus balik Batu Pahat (BP) , fetch mak n abah pastu nak gerak ke bangi...ni dah terlari schedule so, mama dengan rasa tak bersalah g counter n request nak posponed appoinment to 31march dgn reason ada urusan nak settle cepat ni..hehehe, jap-jap dorang check kat record..memandangkan dat day bukanlah urgent appoinment juz monthly basis checkup n nak inject baby si my request terus di accepted =) selesai je renew appoinment mama papa pun bla dari situ n terus balik ke BP.


princess on de go



mama n princess @BP (edisi kain batik-hanya pada waktu bpantang & dkampung)

sampai BP dah kira ngam2 nak masuk lunch hour..n dat time mak n abah pun dah siap2 nak gerak ke Bangi..(our plan nak g wedding kat Kuala Pilah) so papa beli je makanan n bawa balik umah..sementara nak siap packing barang2 n si princess pun lagi lena..apalagi, mama papa pun manfaatkan kesempatan yang ada ni untuk kelaur amik angin ronda2 kampung dgn mr.virago papa..heehe

dah nak petang barulah berangkat ke Bangi...pitstop kami untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Pilah for de next day=)

Tuesday, April 12, 2011

SI kecik GROWTH SPURTS

haaaiks~ entry mama nak buat pasal mylIttle princess..time2 nak beralih bulan (GROWTH SPURTS)nak tau maksudnya CLICK HERE..princess dis time dah nak beralih bulan..uaaaaaaaaaaayeaaaaaahaha! baby mama dah makin besar..dah nak masuk 4month tau..antara perkembangan myprincess:



  • dh pandai balas senyum..ketawa2 bila orang bual dengan dia


  • suka sangat masukkan jari dalam mulut sendiridah pandai minta angkat bila nampak mama n orang2 yg dikenali


  • bila nampak apa2 yg colorful suka nak capai tangan dah pandai nak grab n grib (abis dah bunga2 mama tercabut)


  • bila pakaikan baju cantik2 suka belek2 sendiri dah reti tengok tv~macam yer2 je paham pastu gelak2


  • bila lapar dia bunyi ~ekkk..ekkk..ekk (if mama buat2 xpaham princess jerit nangis kuat) bila kat diapers ada poo poo ,baby bunyi...eheekk.eehheekk (ngeliat2 angkat montot..geli la tu) tiap2 pagi bila papa nak g kerja merengek mintak dukung bawa jalan2 dulu.. bila dh penat main2 toys nka tdo xdapat..mula ngamuk..

ni pun antaranye je..so many more yang myprincess punya habit yg xlarat mama nak tulis coz princess dah bangu tdo..heheh

+TAMBAH -KURANG

cepatnya masa berlalu..


sampai terkadang lupa makin berkurang sisa hidupku


sedangkan hari -hari kulalui makin bertambah dosa-dosaku.


terlalu banyak yg aku tinggalkan


terlalu sedikit yang aku amalkan


teramat banyak yang aku harapkan


sedangkan teramat sedikit yg aku kerjakan..


aku seorang hamba,


aku sering meminta-minta..


aku ingin keliling dunia


aku ingin miliki semuanya...


di atas sana DIA sang pencipta,


segala kuasa ada padanya..


aku yang masih lagi alpa dengan fatamporgana dunia..


sering mencari kesempatan yang ada..


semoga kesempatan masih ada,


harapkan esok masih ada..


tunjukkan aku jalan padanya..


kembali aku menjadi asalnya...


sources

Friday, April 8, 2011

Port Dickson, Pahang (PART 3)

at last sampai jugak d port dickson, n kami telah pun booking apartment room type untuk holiday kali ni..samapi PD dah petang, n xdapat round pantai coz princess macam dah keletihan sangat n malam kami dah prepare nk BBQ, So mama baringkan princess dlam bilik n papa mama rehat2 sementara nk tggu time panggang memanggang~


princess dah kepenatan



view dari our bedroom

****************BBQ YUK!**************BBQ***************************************


dinihari dah pun dikejutkan oleh princess...heghehe~sebenarnya kejut papa mama solat...instead of nk susu..hehe,dah settle urusan pagi2..mama pun ajak papa round PD, pastu tengah syiokk2 jalan princess ngeliat2..merimas..rupernya dah poo poo..ahahha,kena balik saln diapers jap la ek...pastu sambung jalan(princess minta mak tolong tengok2 mama papa nak main air~ehehh)


mama n papa yg telah ditinggalkan...hanya melihat mereka sahaja~huhuh

dah naik bilik ingatkan kejap je,skali terlama la plak , yang lain2 dah turn ke pantai n dah n berlepas ke pulau dgn boat~huhuh, xdapat ikut...n xdpat jugak nak join maen banana boat tu..huarhahah~ takper2 nextime nak g pantai nak lanyak benda ni puas2..(sabar ya wahai hati


kelihatan pulau kecil yg dkatakan oleh pemilik boat, ada penduduk setempak melihat kelibat kiai menunaikan solat jumaat bersama jemaahnya disiti (kiai yg dimaksudkan telah meninggal dunia ketika itu )


after dah penat melihat mereka enjoice main banan boat mama pun decide nk terjun swimming pooL (EDISI eksen ~ can't swim r..mama penah lemah dolu2...seriauuuu ckit~gud reason ek')n papa pun melayan anak2 buah kat pool tu...n mama pun teringatkan princess kat bilik..cian pulak terus btau papa nk naik bilik...ta ta semua...


pas semua dah naik bilik.n lunch...kemas2 pastu siap2 nk balik...hahah~kejap je kan...xper r..nak lama2 lg besh honeymoon ber2 je kan.hiihkhih,so we went back to JB~



Jalan-jalan Port Dickson,Pahang (PART 2)


13-14March2011


harini bermulalah perjalanan "kami" nak ke PD, but before dat..mak ajak g jemputan kawen plak kat area kampung..so mama pun bersiap2 la nak g jemputan, n for dis time mama kena be prepared ,ebm??? ...most important kan.kan.. yang mama kena double check for sure dah packing 1)cooler bag (complete with ice pack @ chiller) 2) stock ebm princess (dah simpan dalam cooler bag) 3) car & home bottle warmer ( important nk kasi hangat ebm ) 4)nursing cover (untuk menutup golden area mama) ~heheheh...ni kena letak kat dlam seat area coz nak guna..xleh letak kat bonet..syusyah nak amik time nk pakai...



mama posing2 dah ready nk g jemputan


mama dah siap packing ebm =)




gadget nak mula operasi pengepaman

(sila buat2 xbrapa nampak aksi2 sepah tu...)



muka confident nk pump dalam kreta 1st time


(thanks 2 mr.hansem spectra3 n car power inverter)





pumping time...



******


*****


****


***


**


*




hasil pengepaman (yang normal & xmeriah macam moms yg laen)


travel kali ni papa bawa mr.wira je coz mr.matrix mama kena admit icu apabila abang yan telah ter"excident" dengan orang yg sangat hati kering..huhu, so mama duduk kat seat blakang je la...senang nk kasi princess baring n handle princess when need to change her diapers*wink*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...