Followers

Saturday, July 9, 2011

6 Months old ~ Danisha Zulaikha

alahai....uhukk..uhook~pergh berhabuk la e-diary mama..aduyai...what a beautiful time kan??? agak lama gak menyepi n suci bersih blog kesayanganku..hahaha, mama demam la..lama gak mama demam sampai xterlarat nak update blod..."demam la sangat kan...aahahah, demam malas yang sebetulnya...hurrmmm wake up la "mama"! jangan la show off sangat.ehhehe,ok2 start2 membebel pulak kan..since last update mama ke kuantan tu...dah macam hal n pekara yang suka n agak sedih + emotional mama lalui...tapi nanti2lah mama update ek" belum datang mood Rajin la yooou...hahhaha...masih on "M" mode..hahaha..ok la, mama nak update about MYLITTLE PRINCESS danisha zulaikha yang sudah melewati usia 6months n mama dah Berjaya Breastfed princess secara Exclusive okaaaay''''' ALhamdulillah (OK2 MAMA will story mory n share pasal experience mama about penyusuan susu ibu yerr~however, mama pon xtau bila nak datang mode "R") ehhehehe..
DANISHA ZULAIKHA
6months ~ 6kg
APa eh' her development milestones
  1. Princess dah start tunjuk minat nak mamam ( dah lama mama
    perasan since she on her 4months..siap capai2 apa yang mama tengah mama) - sign
    nak start solid food.
  2. start rolling yeaaah ( instead of crawling..princes lum
    pandai lagi...juz guling2 semampunya..hahaha dari hujung katil sampai hujung
    katil dia conquer)."jangan tergolek sudahla..huuhuuh.
  3. kecekapan "hand control" fuhh...sangat marah n kuat
    menjerit bila mama amik ape2 barang kat tangan dia...ahhhaha (sudah selamat
    1pasu bunga mama tumbang-nasib xhempap princess)
  4. sangat suka bermain "walker" (ouuuhk- ada moms yg xizin n
    xsuka their baby on walker ek...??mama okay je.coz i really see the positive
    side yer..yg penting kena awasi baby tu..)
  5. princess mama sangat suka melihat "bird" bila ada depan
    mata dia je..langsung tergamam,terdiam..ahahha pastu tenung lama (mama pon suka
    "bird" gaks~jagn pikir lain2 ek)
  6. Ni PART paling cute...princess sangat suka "roll over on to
    her stomach" (HAHHAA...tiap kali nak tido princess akan tido menonggeng"-sangat
    merisaukan mama..takut princess susah nak nafas...penyudahnya mama berjaga
    lew..)
  7. Sangat mencari "attention" lagi dari mama.papa.oma.tok
    ya.uncle yan....yang palin favourite dia ialah atoknya yang suka n sangat rajin
    melayan...(bila tok ya balik kerje terus tgok pintu..pastu ketawa2...bila nampak
    papa terus menggelitek badan sambil kepak2 tangan minta dukung,bila uncle yan
    balik terus ketawa n mulut bising...TAPI tu hanya respon untuk lelaki ek...bila
    dengan mama,oma....selalunya buat2 merajuk minta perhatian nak
    manja..heheheheh)
  8. Dah sangat memilih n kenal orang..."so sorry bila ada
    strangers yang agah o senyum2...apalagi kuat la alarm princess (tapi bila dah
    berkenan kat orang pandai minta perhatian tau...hahhaha)
  9. For sure, banyak lagi yang dah princess develop..tapi mama
    xlarat nak type panjang2..hehehe, and THE MOST IMPORTANT thing
    is:

START SOLID FOOD

for sure, mama dah kasi princess susu badan secara exclusive selama 6bulan, dan dalam usia memasuki bulan berikutnya susu badan bukanlah lagi makanan utama yang perlu diberi kepada princess yaaaa...by that mama telah membuka 1lagi lembaran baru dalam usaha memberikan yang terbaik kepada princess dengan memperkenalkan makanan yamg berbentuk pejal (bubur nasi,puree,kentang,rusk n etc yang sesuai dengan usianya).solid food pertama yang princess jamah ialah bubu nasi + ayam + kentang, after that mama memberikan biscuit rusk,puree,n nestume yang dicampur susu ilham...(ada moms yang xkasi baby makanan yang instant n ready made mcam ni.however mama xterlalu strict...`pilihan masing`) dengan solid food yang ada mama masih wajib supply my BREASTMILK on demand untuk melengkapkan tempoh penyusuan and memberikan HAK si anak yang telah digariskan dalam ISLAM (insyaALLAH semampuku sehingga 2years)

    Banyak lagi nak share ni.........tapi dah ngantok...xlarat, n kesian anakku,meh mama teman tidur ya....(instead of alahai kesian papa).ehheheheh...so, tata titi tutu..good night, sWeET dream..
    will update later~ (ntah biler..hahahah)

nak tepek pictures kesayangan mama....yeeeah~


wajah2 before n after kena injuection ~immune sysem

wajah2 riang ria semasa shopping...hahah


happ dia..main walker

style kan???

mamam yuk~
stylo mama~ahaks,..


sleepinh while shopping~
mama n baby

tonggeng2 time~

1st try...solid food
alalalaaa....tomey..
hindmilk vs.foremilk mama

manjaku..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...