Followers

Friday, November 30, 2012

JAKARTA ~ BANDUNG DAY4

 JAKARTA (  friday ~ 9 november 2012)
  •  Tanah Abang

harini macam biasa lah..bangun awal-awal pagi untuk breakfast,ehhehe.wah best la kat MERCURE CONVENTION CENTER ANCOL ni... breakfast super banyak menu, macam-macam ada..ehhehe, so apalagi dah lah last day kat jakarta apalagi...makan sepuasnya.ehhehe


makan yuk...
selesai makan kami pun check out pasal nak terus shopping ke tanah abang, so awal-awal pagi dah keluar... rasa rugi pasal tak dapat merasai keindahan ANCOL,Jakarta.even kitaorang stay hotel dalam park ni...huhuh,..rugi..rugi.. tapi atleast dapat jejak kaki ke sini..ehhehe


me n my super exclusive handbag (cooler bag)

abag karim & kak aida

TANAH ABANG,JAKARTA Untuk perjalan dari ancol ke tanah abang agak jauh la...dalam 1hrs jugak...huhuh , kami kena rushing pasal flight kami 3.15pm so kena check in dalam 1pm..huhuhu so kira-kira kejap je masa ada nak shopping kat tanah abang yang pusat grosir bernagai-bagai macam barang....dalam masa beberapa minit je... TAK puas tau!!!! huhuu.. tapi kami terpaksa buat secepatnya la...huhu...dapat gak grab apa yang berkenan di hati..ehhe




setelah beberapa minit TAK puas shopping....

inilah hasilnya.. tengok tangan saya...heehe cukup???



dalam rushing tu... kami sempat berposing gambar kan?? ehhehe

opps... rasanya luggage kami dah fully loaded..jadi kena buy a new one..hehehe

 ni dia.. super duper hasil shopping



ok-ok.....jam dah almost 11.30am nak dekat 12noon.. kena gerak airport... even dari tanah abang ke airport tak lah jauh mana... tapi macet lah...hhuhuh.... kami dah berdebar0debar ni..takot kena tinggal flight... lekas pak..



 sampai soekarno hatta international airport dah nak 1pm tau...eerrr.. dah la tu salah terminal... ni peringatan untuk saper-saper yang rushing macam ni.. untuk perlepasan pulang ke MALAYSIA sila ke TERMINAL 3... macam kami ni ke terminal 2 , pasal pak supir kami salah drop kami..hhuhu dah tu punya jahat staff kat terminal 2 tu... 2-3 kali tanya betul ke kat sini nak check in... mati-mati dorang kata betul, nasib masa wrapping luggage tu budak jaga counte kata salah terminal..huhu.. dah la nk ke terminal 3 tu jauh..bukan leh jalan kaki..kena naik shuttle bus.. tapi nak tunggu?? aaah.... kami amik cab je.. masuk luggage yang berlambak..dengan kami berempat..haha.... full macam sardine marina...hahha tak apa asal sempat.. dalam perjalanan ni dah la macet jalan nyer..huuh.. finally sampai..

masa kat terminal3, lagi 3 minit counter check in nak close.. memang experience la berlari-lari di airport dengan luggage masing-masing besar gedabak... dah macam citer home alone yang dorang lari-lari kat airport tu..hahha.. padan muka kami...

dah la tu... lega dapat check in... skali tengok kat counter imegresen nak cop passport,, tengok punya ramai umat manusia kena queue...hahaah.. adush..semput.. terpaksa la , tapi kan, gate close lagi 40minute, so sempat ke?? huuh.. yang sakit hati counte buka 3 je. adush...!!!  nasib la..sempat.. tapi orang-orang belakang kami tu kesian.. panjang tu queue...huhu



tengok tu... ramai giler orang


fuh... dah on board baru lega... dah tu lapar plak... balik ni flight mandala, tak se selesa tiger airways.dah tu meals on board semua sold out..ada maggi versi indonesia..aaahh...bedal je..lapaaar~

sedap ek??? eheh


ni airport tax jakarta per head

 setelah selamat pulang n sampai ke rumah...terus meneju ke rumah mak desa tebrau..  nak jumpa anakku DANISHA DEWI ZULAIKHA...rindu.....

dan inilah hasil shopping kami..








ALHAMDULILLAH... dah selamat pergi dan pulang.. dan selamat juga meng' update blog ni.. untuk info keadaan di jakarta-bandung akan di update nanti jika rajin..ehheh...





Thursday, November 29, 2012

JAKARTA ~ BANDUNG DAY3




 Bandung Day3 ( 8 nov 2012)
  •  Tangkuban Perahu
  •  Trans Studio


macam biasa...before memulakan touring ke mana-mana..activity first wajib dilakukan..ialah???? breakfast.hehehe, pasal harini plan nak ke Tangkuban Perahu..


ni after breakfast....visit pool kejap...ehehe kat belakang tu je cafe..

setelah selesai ber'breakfast kami berempat.. kami pun bergerak ke pak supir yang sedia menunggu...hehe... katanya perjalanan dari hotel kami (hotel grand setiabudhi) mengambil masa dalam 1jam perjalan.hurm....macam lama je ka 1jam tu??? well said, lama jugak..

TANGKUBAN PERAHU, sejarah dan mistik di sebalik nama tempat ini akan di update..

setibanya di Tangkuban Perahu, as usual tourist akan disambut oleh pedagang-pedagang yang meng' offer barangan mereka....hah.... ni lah yang malas..bukan aper, orang baru sampai dah suh beli macam-macam, kena push pulak tu....dah macam pusher dorang ni.siap datang by group ,huhuh... pasal kitorang rimas sampai tahap nak pi washroom pun duk kejar promote barang dorang...huh? yew, saper dah penah jejak kami di sini pasti dah merasai situasi ini..ehheh. so, bagi mengelakkan kami rimas pasal macam nak marah je rasa bila nak bergambar pun dorang nak amibilkan pakai camera dorang then dah siap gambar tu dalam 5minit suh bayar... even just RM3 je...tapi rasa macam di push... if dengan kerelaan gambar tu di ambil tak perlah..ni dorang main snap je...hurrrgh!!


sajer nak tunjuk washroom pun di deco macam unik je kan..heheh

after that, kami di approach oleh seorang tour guide di puncak untuk masuk ke information center, untuk mengtahui secara details nya tentang GUNUNG BERAPI TANGKUBAN PERAHU, iaitu salah satu gunung berapi yang masih active di indonesia. buat masa sekarang ni keadaan gunung berapi ni masih "tidur" setelah letusan terakhir pada tahun1972 (if tak silap). masa di information counter, kami diterangkan tentang kawasan yang boleh dan tak boleh dilawati kerana terdapat gas beracun di tempat-tempat tertentu. oleh itu, hanya 1kawasan kawah gunung berapi yang boleh kami lawati, and untuk sampai ke kawah itu memerlukan khidmat tour guide keran track hutan, cost untuk 1jam pertama tour guide bersama kami ialah IDR350,000.00 (RM120++) untuk kami berempat... giler mahal jugak kan??? perjalanan dari puncak nak ke kawah je dengan berjalan kaki dah almost 1hours okeyh....huhuh...pandai dorang main harga kan????nanti masa nak turun kawah bukan sorang tour guide yang bawah..tapi dah lebih ramai dari kami...masa tu adalah dalm 5-7orang ikut skali... n main purpose dorang adalah untuk jual product dorang instead dari kena bawa kami ke kawah..pasal di kawah nanti ada free foot massage (ni dah bayar dalam package), n jaga-jaga pas je urutan tu..dorang akan start their agenda.. kami sejara jujurnya...bukan niat nak membeli sangat pun... pasal???? bayangkan fridge magnet yang dorang claim kata dari batu gunung berapi tu berharga RM100 untuk 4pieces. hah??? kan??  kami berempat membeli atas dasar membantu sesama insan. pasal dorang akan keluarkan statement..

"pak, aku hanya menjual ngak maksa, jika mau bantu kami pedangang ini, mohon dibeli pak' kerna kami hanya di ijin jualan sama tourist yang kami pimpim, kami tak di ijin menerima tips''

ini  pun statement dorang gak...

"kami hanya boleh turun kawan 1kali seminggu pak,kadangnya hanya berkesempatan 1kali sebulan, kerna kami mengikut giliran pak, banyak yang mendaftar. sudah letih perjalanan tapi pulang ngak bawa apa-apa.. " 

sadis tak ayat???? kesian kan.... lagi-lagi tengok kehidupan disana..maka kami buatlah apa yang mampu...
alhamdulillah...sampai juga di sni..

masa sampai tu masih pagi lagi...nampak kan berasap belakang tu

sejuk kat atas ni...

kami berempat...



masa ni dah ada tour guide @ camera men...heheh

masa ni... dah mula ramai orang datang...

cantik kan panorama hutan ni...

pokok-pokok yang sangat unik...kami tumpang bergambar ya..

rest kejap...jauh tu berjalan...

asyik ambil gambar je...

ni pintu masuk nak jalan turun ke kawah

masa on the way turun ke kawah, ada lagi pedagang yang berjual hasil ukiran. yang unik ukirannya dari pohon yang ada berbentuk seperti batik.


yer yer je belek....

memulakan perjalan ke kawah...1jam tu jalan kaki

kami jalan dulu...

unik...cantik sangat..

sepanjang jalan...

posing dulu....

posing lagi....

chak~~

saya muat la masuk dalam pohon ini..ehhehe

dah nak sampai kawah....kaki dah cramp...

nice kan???

posing with kak aida...



nampak tak???? berapa ramai yang escort kami??

giler la... turun kawah berbukit..berbatu..bertangga-tangga dengan kasut boots ni???? adusssh~~

dah sampai kawah domas



huh.... sangat teruja tengok asap-asap ni..



kat sini ada kawan yang menggelegak airya...

nampak tak??? yang dorang rendam kaki tu??? tu air kawah lumpur yang suam-suam.

hati-hati...air panas tau...

bergambar kenangan..

dua orang boss yang super excited..nak tengok boiling water..ehhehe



sila terjun ke dalam lumpur panas ni.if rasa nak jadi instant soup..eheheh


reasdy nak merendam kaki...

pak...tolong massage ya..

ok boss

setelah kami puas merendam kaki...yang dikatakan lumpur berkhasiat ni..kami pun meneruskan perjalanann untuk keluar dari kawan itu..pasal dah almost 2hrs...n kami kena bayar extra cost untuk tour guide.huhuhuh....


masa turun kawan laju je...ni nak kena panjat pulak...huhhu

kami dah penat..ehheheh

tak larat nak naek..


muka cover penat..


dah selesai activity kami..yang baju putih tu...official tour guide kami dari tangkuban parahu



gerai buah-buahan sepanjang perjalanan ke puncak...

kat jalan raya ada keta kuda tau..ehhehe


TIPS KE TANGKUBAN PARAHU:
  • Sila pastikan betul-betul niat anda,pasal TP ni banyak pedagang yang akan push..suh beli barang dorang.if niat nak jalan-jalan shopping sourvenir tu elok ke sini..tapi if hanya nak menikmati keindahan alam tanpa diganggu,maka better ke KAWAH PUTIH.
  • JANGAN gatal mulut nak tanya harga barang-barang if niat tak mau beli..dorang akan suh beli tau nanti.
  • ticket masuk IDR45,000.00 (untuk malaysian) nak murah maka pura-pura menhadi orang tempatan.hehehe
  • Masa nak turun kawah domas, check betul-betul timing nak guna tour guide ya..nanti kena charge mahal. RM120++/JAM,
  • Pakai la kasut / sandals yang selesa pasal nak panjat-panjat ni..
  • JANGAN beli lumpur yang pedagang jual.pasal bila ambil pakej tour guide..akan dapat free. TAPI masalah nyer.lumpur tu bercampur sulphur , n kitorang tak check pun masa nak balik malaysia.. sah-sah tak lepas kat security check airport..pasal ni bahan larangan...uiit... dia kata belerang ni.mau bikin bom...hahhaha... dah tu kena rampas tau...huhuh






setelah turun dari tangkuban parahu kami pun dah keletihan...juga kelaparan..ehhe...so cari tempat mamam dulu... dah lapar sangat...hanya pic ni je sempat di snap...
ni la otak-otak bandung..ehhehe..rasanya macam fish ball je..hhuuhu

TRANS STUDIO  BANDUNG  dah selesai mengisi perut maka kami pun ke sini...heheh... katanya macam best la kan...ni yang nak try test tengok...ticket masuk per entry IDR150,000.00 (RM50) untuk tourist...kira masih reasonable if nak compare LEGOLAND JOHOR, yang rakyat johor pun tak dikasi rebate..huhuh...sampai beratus harga per entry..huhuh

YEAH,....dah beli ticket kira boleh masuk n main semua kat dalam ni tau

kami ngada-ngada..


ni tour guide kami dari AULIA TRAVEL INDONESIA... Siap posing dengan cewek...hahha Andy..Andy...


masa ni berada di science section..


perhatikan ..nampak tak macam bayang orang kat angle column?


aiyarrk...mr.andy...ada sakit tak??? baring di paku ya??


hehehe..kami bertiga...main roller coaster..nak splash kat air dah tu...leh posing lagi..hehhe







dalam ni macam indoor theme park kat genting tu...


nampak tak??? baju saya dah basah..heehhe..kena water splash..








ROLLER COASTER...last but not least..kami dicabar oleh Mr.andy..our tour guide untuk maen mendalah ni...ahahha...



oleh kerana nak try.. kami just naek bertiga..wtihout another couple yang tak nak naek pasal dah pening-pening dah after kitoang main macam2 before.hahaha.... kira ni paling thrill tau...tengok track..roller coaster ni akan terus speed then berhenti kat track yang naik ke langit tu.. lama gak..baru jalan semula...bayangkan>>??? rasa macam nak terhempas ke bumi.hahahaha...apa pun congrats dear kanda n mr.andy korang dah berjaya naek... n of course i pun ada okeyh......


masakan padang...baju putih tu pak supir kami

sebelum keluar dari kota bandung menuju ke jakarta malam itu... kami dinner dulu..then dengan senang hatinya...tunggu nak lepak je bila sampai hotel nanti..ehheh


ooooh ya... bagi yang dah kekurangan RUPIAH... leh withdraw duit kat ATM ni ya... CIMB NIAGA kat malaysia CIMB bank la tu...

CARA-CARA NAK WITHDRAW DUIT DI ATM INDONESIA:
  • pastikan sudah activekan INTERNATIONAL WITHDRAWAL , active kan di MALAYSIA ya. di ATM.
  • sampai indonesia sila cari ATM yang seangkatan dengan bank kita...contoh nya CIMB NIAGA-CIMB atau MAYBANK... (lupa nama indonesia nyer)
  • pastikan if nak withdraw di ATM selain dari bankcard kite tu, tengok symbol / logo PLUS/VISA (tapi withdraw kat ATM bank lain, charge RM12 ya)
  • macam OCBC bank indonesia ada yang tak ada logo PLUS , Jenuh ku tekan-tekan tak keluar duit..hahah
  • dah activekan international withdrawal..kira kat semua tempat overseas  leh withdraw duit...dengan syarat dalam bankcard ni ada duit..ehhehe...

best tengok balance duit juta-juta..hehehe

maka kami pun memulakan perjalan ke JAKARTA... dari bandung..mengambil masa 3hrs..huhuh...letih tu duk dalam keta lama-lama.dah feel nak lena je..hehehe

kami pun check in di HOTEL MERCURE CENTER




OUR ROOM













NAMPAK??? katil kami terpisah..huuuh..takpe..jap kami cantumkan..eheheh


ni paling penting....nak store EBM (Expressed breast milk) even anak tak ikot...susu kena pump jugak..


maka selesai lah..activity hari ke3 kami... n time to sleep dah....ZZZzZZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...