Followers

Friday, March 18, 2011

BABY 1st ~ 2nd month

Syukur Alhamdulillah..semua berjalan sangat lancar..mungkin semua ni hikmah disebalik kesabaran mama papa diatas segala ujian yg ALLAH berikan...setiap saat mama tatap wajah baby danisha (alahai cutenye macam mama..hehehe) xterasa waktu berlalu terlalu pantas..pejam celik dah 2bulan tempoh yg dilalui baby danisha n syukur once again selama itu juga mama bekalkan baby nisha dengan susu mama yang amat berharga..




after deliver baby nisha mama berpantang kat umah kampung mlayu jer...rasa xlarat nak balik umah taman desa tebrau...pas abis pantang mama baru back to desa tebrau...mama start berurut pada hari ke3 after deliver baby...dat time badan dah terasa sangat bengkak2..sakit atas bawah...nk tdo,nk jalan, nak buat apa2 pun xselesa (pentingnya bertungku,bertangkas,berurut untuk wanita yang melahirkan) mama start berurut dari hari k3 til 7hari n closingnya perlu lah di sengak untuk buat alignment semula pada rahim mama~hehehe... oppps~( mak bidan pesan..dah sengkak kasi elok n cun2 ni, jaga2 dah boleh cepat lekat) alahai....jangan dulu lew..cian baby nisha xpuas manja2 kang dapat dedek ag....n doct pun suh jarakkan kelahiran at least 2years...(for my special case..jarak mama pregnant baby danish dulu n dapat baby danisha agak dekat..mama conceive dalam 5m je..heheh) coz mama memang nak baby.so mama akan buat neutral family planning without ubat2 n cucuk2 segala bagai (papa xizin tau)..jadi sendri mau ingat la ek.. berbalik kpda story mory berpantang ni...

mama should be berpanatang for 44days


  • 7d straight berurut + bertungku + bertangkas ( nk kasi cepat slim..ghehehe)


  • last day urut mama minta mandi bunga ( bekas bunga mandian dibuang kedalam air mengalir)


  • badan orang berpantang if boleh jengan kena air hujan
  • pemakanan jamu sangat tidak digalakkan dlam masa pantang bagi yang breastfeeding ( coz leh effect jaundice pada baby) alhamdulillah baby nisha sehat w/out juandice =)
  • elakkan makanan yang boleh melambatkan sembuhnya luka dalaman n espesially bagi yang kena jahit macam mama..kena extraordinary care ya..
  • kena jaga cara duduk n jalan xmo lasak2.
  • xelok mandi basahkan rambut selalu..
  • n so many more pantang larang yg orang tua2 pesan (even mama pun xfollow sangat~heheeh)
dalam masa xabis pantang ag, day12 baby nisha dah mama papa bawa jalan ( bukan jalan-jalan yew) ni kes balik kampung untuk doa slamat n cukur jambul baby nisha ( balik batu pahat ) takot2 gaks bawa baby jalan ni kira jauh jugak..2jam perjalanan...alhamdulillah slamat pergi n pulangnya..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...