Followers

Saturday, November 24, 2012

JAKARTA~BANDUNG DAY2

Bandung Day2 (7 nov 2012)
Tempat Menarik Di Bandung ~ Wajib Pergi
  • Pasar baru - kat sini banyak jual kain baju,tudung telekung,batik dengan harga grosir (borong) 
  • Factory Outlet  - Jalan Dago  
  • Cihampelas walk - di area ni banyak factory outlet, and ada replica patung 
  • Cibaduyut - untuk pecinta barangan leather...sila la ke sini...wah...heaven la...kulit semua..
  •  Paris Van Java - tempat shopping branded item..ada SOGO,carrefour
  • Tangkuban Parahu - (continue day3) 
  • Trans Studio - (continue day3)



beforTe start touring...kita isi perot dulu..ehhe


PASAR BARU tempat wajib dikunjungi bagi orang-orang yang giler shopping macam kami.hehe... pasal disini semua yang kite selalu beli kat malaysia ada..tapi yang best dengan harga yang sangat murah...dan design yang lebih banyak pilihan. wah....syuker la sayer....!

tempat yang diriku aim sangat nak pergi ialah  Toko Jamu wah..wah..ehhehe ialah sudah menjadi lumrah seorang wanita untuk sentiasakan dirinya cantik luaran dan dalaman, dan juga sepertimana yang kita semua tahu... di indonesia ni la heaven jamu...heheh.. so???
dengan bantuan out tour guide ku sudah berjaya menemui toko jamu yang sangat popular di bandung.juga di malaysia..kerna pemiliknya sendiri yang menjadi jamu consultan untuk kami, juga pemilik toko jamu ini pernah di undang dalam rancangan di tv3 untuk membicarakan perihal kecantikan wanita. siapa yang ke pasar baru bandung pastinya akan bertemu sama Tante lisa pemilik farmasi suise. orangnya cukup cantik walaupun usianya sudah menginjak 50++ tahun. yeah...finally dapat beli direct disini,,daripada yang telah sampai ke malaysia yang sudah di rebranding kan dengan harga yang sanagt di markup kaw-kaw punya..heheh


bersama tante lisa ~ farmasi suise
dah settle urusan para isteri eh...para wanita.. (pity mr.kanda tunggu and bayar bil berjuta-juta) heheh.maka operasi shopping kami berempat pun dimulakan..dengan keadaan pasar baru yang bertingkat8 ni..sikit pun tak melemahkan semangat kami..haha, malah makin menebal aura nak shopping.wah..wah (macam lah banyak sangat nak dibelinyer). so yuk shopping~~~



cari batik yang sesuai~

belek-belek..jangan cepat terpedaya..ehhe

mr.kanda ~ try fitting....

banyak pilihan..bermacam jenis batik

walaupaun kami ni ber4 pergi tanpa membawa handbag(anak-anak) tapi untuk permata yang berharga ni...usah dilupa...

belikan princess danisha dewi zulaikha punya.. harga memang jauh beza dari malaysia

di celah-celah lorang pasar baru

penat shopping...rest jap

di lantai parking...huhuh....

tu baju biru..tokey kain di batu pahat

cantik?? harga murah...kat malaysia dah jadi triple dari harga disini

new arrival november 2012

ni tempat nice untuk borong telekung,kain,batik

dah penat kan...dapat la minum free dorang sediakan..heheh

setelah puas shoppinh di pasar baru..maka kami pun nak gerak ke tempat lain..but untuk prepare dari kelaparan..kami ke lantai atas sekali untuk lunch~
jangan risau..harga makanan disini masih tidak mahal...


yang tunjuk peace tu..our tour guide

lapar???

sempat lagi....before keluar pasar baru..posing dengan owner sir cinta (tudung biru)

TOKO TIGA disini tempat famous orang malaysia shopping jeans original dengan harga yang reasonable. ada 2floor.. yang bawah jual jeans semua..yang level atas ada jual baju-baju.

TIPS: 
  1. perhatikan label & logo jean betul-betul (yang original dari label khas kat button & zip), pasal ada jumpa jugak dorang mix dengan brand local indonesia.
  2. check n try convert in RM dulu,masih murah or dah lebih kurang..if same price..better beli di malaysia je.. (ku compare dengan harga levis malysia (JOHOR PREMIUM OUTLET) same price).
  3. tengok quality kain n jahitan..kadang ada defect la pulak.. if dapat minta yang baru...
  4. jangan lupa redeem survenir bila dah beli  barang di toko3 ni...ada tau..heheh


minat long dress ni..yeah.. dah beli~

muka riang ria pas shopping

mr.kanda dah bayar bil, smile ek?? ehheh

ada mini garden dalam ni..kasi tenang otas pas kuar duit.heheh

termenung pas shopping??
dah selamat shopping di Toko Tiga...kami ber4 pun plan nak ke tempat lain.. yuk!!


ni our gangs... husband n wife... anak2 mana??? ehheh

jumpa toys shop, belikan princess...ehheh

kami suka jalan-jalan...shopping-shopping

sepanjang jalan ada night market tau....

CIBADUYUT ni tempat heaven untuk cari barangan leather... sapa suka barangan kulit?? angkat tangan~!!! saya~~! yeah..ehhehe.. kat sini banyak tau product kulit.n yang palinbg bagus quality kulit disini ialah dari kulit biri-biri...eh..ke bulu biri-biri??ehheh


haus....nak beli air jap.. perasan tong gas mini cute tu?? malaysia ada?

di tepi jalan cibaduyut

feeling nak overseas jauh-jauh pulak...dah dapat grab jacket ni..yeahh!!

while...mr.kanda cari cap..heheh

tetiba teringin nak merasa sate bandung..sedap??? ahhaha... xsesedap sate radol johor..


RUMAH MODE Ni lah factory outlet terbesar di bandung yer.. macam-macam euro brand ada dini. dengan harga yang sangat best..eheh.. wah..ku suka ke sini.

with kak aida... nampak tak dorang berkonsepkan ala bali

mr.kanda n mrs.dinda

letih belek-belek barang...

usai shopping

cari port nak posing

thanks mr.kanda tolong settle bil ,heheh


TIPS:
  1. rumah mode ni konsep factory oulet..so dont expect too much ya.,..
  2. sila datang awal pasal nanti tak puas shopping..imagine kitorang datang pas maghrib... waktu malaysia baru 9pm (waktu indonesia 8pm) dah announce nak closed down..dah tu bukan macam mall kat malaysia siap bagitau akan ditutup dalam beberapa minit kan..ni idak , dia kata "akan ditutup sekarang,lansung lampu dipadam" sentap! hehhehe
  3. as usual...double check brand,label, pasal dorang mix dengan brand indonesia...
  4. jangan terpedaya dengan display item yang dorang susun cun0cun kat rack..pasal ku dah check menda ni...kat department kids tau.. cantik je dia susun sandals kan..belek punya belek jumpa yang serupa giler dengan yang ku belikan princess masa raya haritu..tapi kan harga nyer sampai IDR150,00.00?? wah... ku beli tak sampai RM30 ringgit okey..
  5. tengok label n sila fikir logic harga..if sah sah brand mahal-mahal tak akan reduce price giler murah??? so????
  6. check quality jahitan ya...kadang ada yang last item...huhhu

memandangkan RUMAH MODE dah closed down sangat awal... maka kami beralih arah ke


PARIS VAN JAVA kat sini leh cari makan macam-macam..ni kira shopping mall yer...deco yang cantik, ala2 mini klcc.heheh.. waktu operasi rasanya till lewat malam..pasal masa kitorang balik kan...dah around 11pm tapi dorang lom close down lagi.


posing...sambil tangan pegang fesh yogurt

saje nak placing..ehheh

terjumpa tempat survenir yang unik ni..ehheh

dorang ukir guna api tau


setelah seharian berjalan..maka diriku pun super letih...dah penat-penat...dipaksa makan...kan dah moody je muka tu...ehhehe


selesai semua activity malam tu..kami pun balik ke hotel..untuk rest kan badan..esok Day3 nak berjalan lagi..ehheh


JAKARTA PART1 click here

1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...