Followers

Thursday, April 16, 2009

ZAPIN JOHOR...

HMM...dah nak 2tahun xmenari..rasanya macam sakit2 badan bila aktif, hehehe..baru2 ni dapat cal dari cikgu sam' group penari Mustika Warisan, minta tolong join tarian dorang...pasal19april09 ni ada pertandingan kat Angsana.huh! macam malas je nak join..tapi pasal kawan2 punya hal kuatkan semangat je...biarpun tinggal 4(1/2) hari je nak trainning, dengar2 dorang nak buat zapin seri bunian' lama xmenari zapin ni,slalu wat contemporary je..huhhu..ni kena wat zapin asli..semua kena amik kira dari jenis kain yang dibuat baju, aksesori,jenis gerakan...pendik kata from top 2 toe la di ambil kira...huhuh...

frankly speak, aku dah plan dengan hubby nk ke genting 17-18april ni...jadi balik je dari 2nd prahoneymoon' aku terus kena g port training untuk rehearsal..penat la..huhuuh..tapi sabar jelah...

Al-kisah…
19Apri’09 bertempat di Angsana JB, sekali lagi kumpulan tari Mustika Warisan mengambil bahagian dalam “pertandingan zapin Johor anjuran Yayasan Warisan Johor”(YWJ).Kali ni group kitorang buat ‘Zapin Seri Bunian dengan iringan lagu Bunga Hutan’.Sambutan dis time amat meriah…ada 11group yang join untuk mewakili mukim masing2..pertandingan ada 5catogories, 1) sek. Rendah 2)sek.menengah 3)mukim 4)jabatan kerajaan 5)terbuka..jadi festival tari ni start dari pagi til petang…semua dipertandingkan hendaklah mengikut syarat sperti…1)zapin asli johor shj 2)busana 3)tatarias 4)lagu yang dibawakan 5)keseragaman antara penari n…banyak lagi…almaklumlaj..dis time judges dr “YWJ” macam2 je yang disyaratkan..huhuuh…
Group kitorang dh cabut undi..jadi turn kitorang yang k5 antara 11 group…
Time nak perform…
Hmmm, takut tu mesti la ada kan…even dah training…opps! Citer pasal training ni klakar la ckit..kitorang ni train dalam 1week je..pastu aku plak last minute kena g KL…biasa la..hubby aku ajak jalan…pas settle je urusan kitorang pun singgah kat puncak Genting Highland…heeeheh,pastu stay over 1nite,..balik terus kena g tempat training den esoknya dah kena perform..nasib baik memory aku cepat la gak refresh..ingat la step zapin tu..if x, asyik kena marah je….
Kitorng on stage je dah ramai orang hysteria, xtau la…ramai peminat Mustika Warisan kot…seram sejuk kitorang smua…tawakal je la…ni adalah penari yang perform dat day..
1) Cikgu Sam _partner ngan_ dewi (aku la)
2) Abg Hash _partner ngan_ kak ema
3) Doyak ¬_partner ngan_fiza
4) Khai _partner ngan_ kak ati
On je lagi apalagi mulahlah episode “cinta puteri bunian”- cerita dalam tarian kitorang…dari awal til akhir setiap step kitorang disusun rapi..si puteri melirik manja pada sang putera…alah..macam citer cinta orang dulu2 la..hehehhe…tarian kitorang adlah dalam 5.08minute..pas siap je tarian…ya Allah…leganya…nasib xde silap…Cuma aku je time last step nak wainab’ tu tercepat ckit..nasib dapat cover…hehhehe
Tunggu Result….
Tunggu punya tunggu…dari 2pm til 5pm bru tau results…yang xbestnya kitorang xde rezeki dat day,..smua depressed sangat…yang kitorang kesalkan…ada ke patut judges bilang, “lagu Bunga Hutan xleh guna untuk Zapin Seri Bunian…pergh!! Bengang tul…last year boleh plak kitorang guna lagu n zapin sama dorang letak kitorang tempat k3 pasal kaki salah point’ ni saja kali statement lagu plak..bengang tau x….uuhhuhh…yang lagi bikin kitorang hot..judges siap bilang if “Zapin Seri Bunian kena guna lagu Sri Pekan shj…huh! Saja xmau kasi kitorang menang…siap cakap if kitorang guna lagu Sri Pekan kitorang dah boleh menang no.1 n wakil daerah JB lagi…panas…panas…JADI PADA SESAPA YANG BERKAITAN MBACA CORETAN INI…hati2 je lah..dangan karenah judges yang ikut suka je tu….huh….=(
Ending…
Last but not least…nak ucap thanks bebanyak kat members Mustika Warisan yang dah perform well even xmenang…(rezki kita kat seggate je kot > bak kata fiza) eheheeh..jagan marah…n thnx pada gangs perempuan especially fiza,kak ema,kat ati yang sabar ajar kite ni..heheheh…ok lah…nextime kita continue lagi…tata..titi..tutu…=)


video video

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...